Cum să blochezi accesul Windows 10 la informațiile tale private

windows-10-privacy

Nu cred ca mai e nicio noutate faptul că mai toate sistemele de operare existente pe piață (Android, iOS, OS X, Windows, etc) folosesc anumite parți din sistem pentru a putea strange cât mai multe date despre tine. De la locația în care te afli și până la cum folosești dispozitivul zilnic pentru a putea să-ți ofere reclame personalizate, în funcție de căutările pe care le efectuezi. Asta susțin toți marii producători că, de fapt, este în interesul utilizatorilor ceea ce ei fac și că aceste informații sunt confidențiale.

În mai toate sistemele de operare amintite mai sus ai și opțiuni pentru a putea bloca strangerea de informații de către aceștia.
Microsoft se pare că a dus un nivel mai sus strangerea de informații de pe dispozitivele care folosesc Windows 10. De ce spun asta? Pai simplu, atunci când instalezi pentru prima oară sistemul de operare toate aceste optiuni sunt activate. Și Microsoft nu are acces doar la locația ta, are acces la toate paginile web pe care le accesezi, are acces la mailurile tale, are acces la fiecare fisier de pe hardul tau si la modalitatea folosirii programelor (timp de deschidere, tipul de program folosit pentru extensia respectiva, etc.).
Practic Microsoft deține accesul la toate informațiile de pe hardul tău, Windows 10 trimițând aceste informații pe un server de-al lor. Chiar dacă dezactivezi unele opțiuni din Windows 10, acesta tot va continua să trimită toate informațiile (și când spun toate informațiile, spun absolut toate informațiile pe care le deții) despre tine si cum utilizezi tu calculatorul.

Din această cauză, unii dintre utilizatorii acestui sistem de operare Windows 10 au conceput un program care să-ți steargă si să-ti dezactiveze anumite părți din sistem, pentru ca acesta să nu mai poată trimite informații despre tine și calculatorul tău.
Sursa programului este deschisă (se poate verifica dacă acesta face altceva decăt spune că face) și se poate descărca de aici.
După descărcarea acestuia se dă click dreapta și “Run as Administrator”, apoi se bifează opțiunile dorite si se apasă “Go Private!”.

Despre autor

meister

No Comments

Leave a Reply